Testis Kanseri Tedavisinde Robotik Cerrahi
(RPLND, RetroPeritoneal Lenf Nod Disseksiyonu)
Günümüzde Testis Kanserinde de ü robotik cerrahi artık deneyimli ellerde skullanılmaya başlanmıştır.
Testis kanseri genç erkeklerde en sık görülen kanserlerin başında gelmektedir.
Testisin lenf bezleri karın içindeki ana büyük damarlar olan toplardamar ve atardamarın çevresindeki lenf bezlerine yayılmaktadır.
Sağ testis tümörü ana toplar damarın (vena cava) çevresindeki lenf bezlerine yayılır
Sol testis tümörü ana atar damarın (aorta) çevresindeki lenf bezlerine yayılır.
Testis kanserinde kanser hücreleri bu lenf bezlerine yayılarak kitleler oluşturabilir. Bu hastalarda ilk adımda kemoterapi verilmesine rağmen bazı hastalarda kitlelerde ya ufalma olmaz, ya da istenilen şekilde kaybolmaz. Bu hastalarda sözü edilen kitlelerin çıkartılması gerekir.
Günümüzde 10-12 santimetre çapındaki lenf kitlelerine bu yöntem robotik cerrahi ile tarafımızca rahatlıkla uygulanabilmekte, ve korunabilecek meni fonksiyonu boşuna kaybedilmeyebilir.
Robotik testis kanseri cerrahisinde öncelikle RPLND cerrahi öncesi nasıl bir cerrahi yapılacağının iyi değerlendirilmesi önemlidir. Bunun için değerlendirilmesi gereken veriler:
Üro Robotik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Selçuk ŞAHİN, bu verileri detaylı şekilde inceleyecek ve karşılıklı konsülte edecekler ve
i.) Robotik cerrahi öncesinde dinamik MRI/BT ile retroperitoneal kitle ile ana ana toplar ve atar damar ile olan ilişkisi değerlendirilir
ii.) Nasıl bir robotik cerrahi tedavi yaklaşımı gerekiyor (supin mi? lombotomi mi ?gibi)
iii.) Robotik cerrahi sırasında üreteral kateter yerleştirilmesi gerekli mi?
Böbrek Kanseri’nin yukarıda belirtilen faktörlerine göre
Nasıl bir robotik cerrahisi uygulanabilir?
Ameliyatınız Türkiye’deki robotik ve laparoskopik cerrahi konusunda en deneyimli cerrahımız tarafından uygulandıktan sonra yaklaşık 7-8 gün sonra çıkan patolojik rapor ile doktorlarımız sizlerin nasıl bir takip ile izleneceğinize karar vereceklerdir.